Mediator inschakelen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Kosten mediator

Benieuwd naar de kosten van een mediator? Het uurtarief hangt af van de ervaring van de mediator, je vraagstuk en de tijd die de specialist hieraan kwijt is. Gemiddeld kun je rekening houden met een uurtarief tussen de €140,- tot €250,-: maar dat betekent niet direct dat je zoveel moet betalen! Benieuwd naar de exacte prijs?

Start gratis offerteaanvraag!

Na de aanvraag krijg je zo snel mogelijk tot 5 offertes van mediators bij jou in de buurt. Vergelijk en bespaar tot wel 40% op de kostprijs!

Op deze pagina lees je meer over de kosten voor een mediator. Je leest wat dit kost als je in scheiding ligt en wat het kost als je een mediator inhuurt voor het oplossen van bijvoorbeeld een arbeidsconflict. Tot slot geven we je handige bespaartips!Waaruit bestaan de kosten van een mediator?

De kosten van een mediator worden grotendeels bepaald door de ervaring en het aantal sessies dat nodig is. Bij een relatief eenvoudig conflict, bijvoorbeeld met een ex-partner of werkgever, zijn één of enkele sessies voldoende. Terwijl je bij een vechtscheiding al snel flink meer sessies nodig hebt, waardoor de kosten verder oplopen.

Hieronder gaan we iets dieper in op de kosten van mediation.

mediator kosten

Uurtarief mediator

Het gemiddelde uurtarief van een mediator ligt tussen de €140,- tot €250,- voor een ervaren mediator. Bij een lager uurtarief heb je mogelijk te maken met een startende mediator en bij een hoger tarief gaat het mogelijk juist om een zeer ervaren specialist.

Maar wat zijn de kosten van mediation?

Dat hangt af van het aantal sessies dat je nodig hebt. Bij een gemiddelde scheiding liggen de kosten rond de €515,- tot €1.295,-, afhankelijk van het aantal sessies. Bij een arbeidsconflict ligt het bedrag vaak iets lager, rond de €750,- tot €1.800,-.

Soort kosten Kosten* Opmerkingen
Uurtarief mediator €140,- tot €250,- Ervaren mediator.
Kosten mediator scheiden €515,- tot €1295,- Meerdere sessies
Kosten mediator arbeidsconflict €750,- tot €1800,- Meerdere sessies
Kosten familie mediation €500,- tot €1700,- Meerdere sessies

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten. Vergelijk gratis offertes en ontdekt exacte kosten.

Rekent de mediator nog andere kosten?

Als je een mediator inhuurt, dan kun je er ook voor kiezen om mediation thuis te doen. In dat geval komt de mediator naar jou toe en kunnen jullie in een vertrouwde omgeving afspraken maken. In dat geval moet je rekening houden met extra reiskosten. Of je dit fijn vindt, hangt natuurlijk af van jouw persoonlijke voorkeuren. Zo zijn er veel mensen die juist naar een onbekende ruimte gaan voor mediation, om het zo neutraal mogelijk te houden. Als je een zelfstandige mediator inhuurt zonder eigen kantoor, dan komen er nog extra kosten voor een spreekkamer overheen. De hoogte hiervan kan per mediator kantoor verschillen.

Mediation tegen lage kosten!

Vind een mediator bij jou in de regio en bespaar tot wel 40%!
Gratis offertes vergelijken!

Hoeveel van het mediation traject moet ik zelf betalen?

Gemiddeld liggen de kosten voor een mediator dus rond de €140,- tot €250,-. Maar in sommige gevallen betaalt de overheid mee aan de kosten van je mediator: jij betaalt in dat geval alleen een eigen bijdrage. Meer informatie of je wel of geen recht hebt op rechtsbijstand, vind je op rechtsbijstand.nl.

Het gaat om het inkomen in het peiljaar: dat is twee jaar voor de mediation. Voor 2021 gaat het dus om 2019. Was jouw inkomen in 2019 niet meer dan €28.600,-, dan is jouw eigen bijdrage €56,-.

Alleenstaand
Fiscaal jaarinkomen in het peiljaar
Normen 2021
Eigen Bijdrage
Gehuwd, samenwonend of eenoudergezin
Fiscaal jaarinkomen in het peiljaar
t/m € 20.300 € 362 t/m € 28.200
€ 20.301 – € 21.000 € 438 € 28.201 – € 29.200
€ 21.001 – € 22.200 € 602 € 29.201 – € 30.600
€ 22.201 – € 24.100 € 766 € 30.601 – € 34.200
€ 24.101 – € 28.600 € 904 € 34.201 – € 40.400
Boven de € 28.600 Aanvrager komt niet in aanmerking voor een toevoeging Boven de € 40.400

Wie betaalt de mediator?

Een mediator wordt alleen ingeschakeld als er twee of meer partijen zijn die onderlinge afspraken willen maken. Wie is er dan verantwoordelijk voor de kosten van een mediator?

Bij familie mediation of als je een mediator inhuurt bij scheiden, dan wordt er in de eerste afspraak van het mediator traject vastgelegd wie er verantwoordelijk is voor de kosten. In veel gevallen worden kosten verdeeld onder de twee partijen. Er zijn geen vaste regels omtrent de betaling van de mediation. In een scheiding worden de kosten van de mediator vaak door de helft gesplitst, maar bij een arbeidsconflict is het meestal de werkgever die de kosten betaalt.

mediator prijzen

Zijn de mediator kosten aftrekbaar?

De meeste mediator kosten zijn helaas niet aftrekbaar. Hier geldt echter één belangrijke uitzondering op. Kosten gemaakt om partneralimentatie vast te stellen, kun je wel fiscaal aftrekken. Het gaat hierbij echt alleen om de kosten voor het vaststellen van de partneralimentatie. Heb je in één sessie dus ook andere dingen besproken en vastgesteld, dan kun je deze kosten niet fiscaal aftrekken.

Welke kosten zijn aftrekbaar?

Alle kosten gemaakt om partneralimentatie vast te stellen, te behouden of om te verhogen.

En krijg ik nog wat terug van de rechtsbijstandsverzekering?

Ook als je geen aanspraak kunt maken op een subsidie, is het mogelijk dat je alsnog een vergoeding krijgt. Dit is alleen het geval als je een particuliere rechtsbijstandsverzekering hebt afgesloten bij je verzekeraar. Deze biedt geen vergoeding voor rechtshulp bij een echtscheiding. Wel kun je in de meeste gevallen een vergoeding krijgen voor de kosten van mediation.

Let op: de hoogte van deze vergoeding hangt af van je verzekering. Ook geldt er vaak een wachttijd van 3 jaar na het afsluiten van de polis.

Wat is het verschil tussen een mediator en een advocaat?

Je kunt zowel een advocaat als een mediator inhuren voor het oplossen van conflicten. Maar hier zit wel verschil in! Een mediator zorgt voor een neutrale omgeving en helpt jullie om zonder ruzies tot gezamenlijke afspraken te komen. Jullie bepalen dus alles zelf.

Wanneer je een advocaat inschakelt, dan zorgt hij uiteraard voor een neutrale omgeving. Advocaten houden met de regelingen echter meer rekening met het juridische aspect. Zij kijken dus naar wet- en regelgeving en maken op basis hiervan een besluit.

Waarvoor kan ik een mediator wel en niet inzetten?

Een mediator is in te zetten voor verschillende conflicten. Het wordt vaak ingezet bij een echtscheiding of relatiebreuk. Het is namelijk een goede manier om met een onafhankelijke gespreksleider samen tot bepaalde beslissingen te komen. Dit is belangrijk bij het verdelen van de spullen of het opstellen van een ouderschapsplan.

Ook bij een arbeidsconflict is het mogelijk om te kiezen voor mediation. Bijvoorbeeld wanneer je van mening bent dat je ten onrechte ontslagen bent of wanneer er een conflict is tussen jou en één van je collega’s. In dat geval kun je een arbeidsmediator inhuren.

Besparen op de kosten van een mediator?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Gratis offertes ontvangen!

Zo bespaar je op de kosten van mediation

Wil je gebruik maken van mediation zonder te veel uit te geven? Er zijn een aantal manieren om te besparen op de kosten. Hieronder geven we je een paar praktische tips, zodat je verzekerd bent van het beste aanbod! Benieuwd naar de exacte kosten van een mediator? Vergelijk dan gratis offertes!

Let goed op subsidie en rechtsbijstandsverzekering

Kijk goed naar jouw eventuele rechtsbijstandsverzekering of je recht hebt op een vergoeding van de kosten. Daarnaast komen veel mensen in aanmerking voor de landelijke subsidie, omdat hun jaarinkomen niet te hoog is. Twijfel je of je hier gebruik van mag maken? Een mediator denkt met je mee en kan je vertellen of jij wel of niet in aanmerking komt voor de subsidie.

Maak duidelijke afspraken

Maak bij mediation duidelijke afspraken. Over de verdeling van de kosten, maar ook over de hoeveelheid sessies die jullie denken nodig te hebben. Als jullie er na een aantal afspraken nog steeds niet uitkomen, dan is de kans groot dat jullie er helemaal niet meer uitkomen. In dat geval is het slim om te besparen op de kosten van mediation en direct een advocaat in te huren.

Neem een mediator uit de buurt

Het is altijd aan te raden om te kiezen voor een mediator in je eigen regio. Als je kiest voor mediation vanuit huis, dan bespaar je op de voorrijkosten omdat de persoon in kwestie nooit ver hoeft te rijden. Ga je naar het kantoor voor mediation, dan bespaar je op de reistijd en reiskosten.

Vergelijk offertes van verschillende mediators

Elke mediator bepaalt zijn of haar eigen tarief. Door de kosten van meerdere mediators met elkaar te vergelijken bespaar je gemakkelijk tot wel 40% op de kostprijs. Als je de prijzen van verschillende bureaus vergelijkt kies je namelijk zelf voor de mediator met het beste aanbod.

mediator prijs

Besparen op de kosten? Vergelijk gratis offertes!

Heb je een mediator nodig? Mediation is een goede manier om grote conflicten op te lossen zonder dat er nog ergere ruzie ontstaat. In veel gevallen krijg je een subsidie en soms heb je zelfs recht op een vergoeding van de verzekering, waardoor de kosten niet te hoog oplopen. Benieuwd naar de exacte prijs?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Na de aanvraag ontvang je tot 5 offertes van mediators in jouw regio. Vergelijk de verschillende prijzen en kies de vakman met het beste aanbod. Op die manier bespaar je gemakkelijk tot wel 40% op de kosten. De offerteaanvraag is gratis en bovendien vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken!