Scheidingsmediator inschakelen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Scheidingsmediator

Een scheidingsmediator inschakelen bij een echtscheiding? Dat is een goed idee: een mediator streeft ernaar dat jullie in goed overleg uit elkaar gaan, met afspraken waar jullie beide achter staan. Bij scheidingsmediation bepalen jullie zelf de verdeling van de spullen en eventuele alimentatie. Op zoek naar een kantoor in jouw regio?

Start gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt hierna zo snel mogelijk offertes van mediators in jouw regio. Kies het kantoor met het beste aanbod en bespaar zo tot wel 40%!

Op deze pagina lees je wat een scheidingsmediator voor jou kan betekenen bij een scheiding. We vertellen je ook waarom een mediator verschilt van een advocaat en waarom het slim is om toch te kiezen voor mediation. Je vindt een indicatie van de prijzen en leest hoe je een goede mediator vindt!Wat doet een mediator bij scheiding?

Wat je bij een echtscheiding vaak ziet, is dat de emoties hoog oplopen. Hierdoor staan beide partijen vaak niet open voor overtuigingen van de andere kant. Hierdoor is het lastig om zonder hulp goede afspraken te maken. Dat is de reden waarom mediation bij een echtscheiding zo waardevol is.

Wat doet een mediator?

De mediator speelt een onpartijdige en onafhankelijke rol in het gesprek. Hij of zij houdt het gesprek gaande en zorgt dat beide partijen voldoende spreektijd krijgen. Hij helpt met het maken van afspraken. Deze kunnen betrekking hebben tot de verdeling van alle bezittingen en schulden. Bijvoorbeeld als jullie samen een huis gekocht hebben of bij het verdelen van de inboedel. Daarnaast kan een mediator ook helpen met het opstellen van een ouderschapsplan als er minderjarige kinderen in het spel zijn.

Dit doet een mediator bij een echtscheiding:

  • Gesprek begeleiden
  • Helpen met afspraken omtrent de verdeling van bezittingen en schulden
  • Helpen met opstellen van een ouderschapsplan

scheidingsmediator

Wat is het verschil met een advocaat?

Je kunt ook een advocaat inhuren om je te helpen met het verdelen van de spullen. Toch zit er een groot verschil tussen een advocaat en een mediator. Een advocaat kijkt namelijk naar de juridische situatie. Waar een mediator beide partijen zelf tot een besluit laat komen, zal een advocaat wetgeving gebruiken om een besluit te nemen.

Scheidingsmediator inschakelen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Gratis offertes vergelijken!

Wanneer moet ik een scheidingsmediator inschakelen?

Willen jij en je (ex)partner op een respectvolle manier uit elkaar? Dat is belangrijk als jullie samen kinderen hebben, of als jullie samen grote bezittingen hebben die jullie eerlijk willen verdelen. In dat geval raden we je aan om samen naar een mediator te gaan. Doe dit het liefst zo snel mogelijk nadat jullie besluiten uit elkaar te gaan, zodat de emoties niet te hoog oplopen.

Wat zijn de kosten van een mediator bij scheiding?

Je gaat scheiden en schakelt een mediator in. Wat gaat de mediatie ongeveer kosten? Het uurtarief van een ervaren mediator ligt gemiddeld tussen de €150,- tot €195,-. Je moet ervan uitgaan dat je meerdere sessies nodig hebt om tot goede afspraken te komen. In veel gevallen zijn 2 tot 3 gesprekken voldoende en wordt het proces in een maand afgerond. Is de verstandshouding tussen jou en je (ex)partner niet goed, dan is de kans groot dat je meerdere sessies nodig hebt. Gemiddeld liggen de kosten voor een mediator tijdens je scheiding tussen de €515,- tot €1.295,-. De kosten worden verdeeld tussen beide partijen, dit wordt in het eerste gesprek vastgelegd.

Soort kosten Kosten* Opmerkingen
Uurtarief mediator €140,- tot €250,- Ervaren mediator.
Kosten mediator scheiden €515,- tot €1295,- Meerdere sessies

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Vergelijk gratis offertes en kom in contact met een mediator voor de exacte kosten.

Hoeveel van de scheidingsmediation moet ik zelf betalen?

Afhankelijk van je inkomen, kan het zijn dat je slechts een eigen bijdrage hoeft te betalen voor de scheidingsmediator. Is jouw fiscaal inkomen niet hoger dan €20.300,-, dan betaal je slechts een eigen bijdrage van €362,-. In de tabel hieronder lees je hoe hoog de eigen bijdrage is, afhankelijk van je inkomen.

Alleenstaande fiscaal jaarinkomen in het peiljaar Normen 2021 eigen bijdrage Gehuwd, samenwonend of eenoudergezin fiscaal jaarinkomen in het peiljaar
t/m € 20.300 € 362 t/m € 28.200
€ 20.301 – € 21.000 € 438 € 28.201 – € 29.200
€ 21.001 – € 22.200 € 602 € 29.201 – € 30.600
€ 22.201 – € 24.100 € 766 € 30.601 – € 34.200
€ 24.101 – € 28.600 € 904 € 34.201 – € 40.400
Boven de € 28.600 Aanvrager komt niet in aanmerking voor een toevoeging Boven de € 40.400

Wat zijn de voordelen van een scheidingsmediator?

Dit zijn de grootste voordelen van mediation tijdens een scheiding:

  • Je hebt zelf ook invloed op de afspraken die gemaakt worden. Jij en je (ex)partner moeten samen tot een overeenkomst komen die voor beide partijen werkt. Zou je een advocaat inschakelen, dan wordt de oplossing juridisch bepaald.
  • De kosten voor een scheidingsmediator liggen vaak een stuk lager dan de kosten voor een advocaat. Doordat je alle afspraken tijdens mediation al vastlegt hoeft een advocaat minder werk uit te voeren en bespaar je dus op de kosten.
  • De kans is groot dat je na scheidingsmediation toch nog redelijk goed met elkaar door een deur kunt. Dat is met name belangrijk als jullie samen kinderen hebben en dus alsnog aan elkaar verbonden zijn.
  • Mediaton is informeel, eigenlijk is het niets meer dan een aantal gesprekken onder begeleiding van een professional die ervoor zorgt dat beide partijen evenveel aan bod komen, en dat de oplossing voor beide partijen goed is.

mediator scheiden

Zijn er ook nadelen?

Natuurlijk zitten er ook een paar nadelen aan mediation. Zo is er niet de zekerheid dat mediation slaagt. Bij mediation wordt van beide partijen een serieuze inbreng verwacht. Dat betekent dat jij je ook moet inleven in het standpunt van je ex-partner. Daarnaast zal een mediator een beslissing nooit afdwingen. Komen jullie er ondanks de hulp van een professional niet uit, dan is de kans groot dat je alsnog een gerechtelijke procedure moet opstarten.

Scheidingsmediation tegen de scherpste prijzen!

Kies de mediator met het beste aanbod en bespaar tot wel 40%!

Gratis offertes ontvangen!

Hoe vind ik een goede scheidingsmediator?

Wil je een scheidingsmediator inschakelen? Er zijn veel mediators werkzaam in jouw regio: hoe kies je nu de expert die jou het beste kunt helpen? Hieronder geven we je een paar tips voor het vinden van een goede scheidingsmediator. Heb je hulp nodig? Vraag dan gratis offertes aan!

Let op de prijsafspraken en kosten

Wanneer je op zoek bent naar een scheidingsmediator, dan raden we je aan om te kijken naar de prijsafspraken. Kom jij bijvoorbeeld in aanmerking voor een toevoeging vanuit de overheid? Dan betaal je alleen een eigen bijdrage. Kom je niet in aanmerking, dan moet je een groot deel van de kosten zelf betalen. Het tarief kan per mediator flink verschillen.

Kijk of de mediator aangesloten is bij de MfN

Het MfN-register (Mediators Federatie Nederland) is een kwaliteitsregister voor mediators. Experts die hierbij zijn aangesloten, worden gescreend op kwaliteit. Zo ben jij verzekerd van de beste kwaliteit. Om toe te treden tot het register, moeten mediators een streng examen afnemen. Meer weten over dit register? Lees dan verder op mfnregister.nl.

Kies een ervaren mediator

We raden je aan te kiezen voor een mediator ervaren in echtscheidingen: een scheidingsmediator. Je kunt een eerste kennismakingsgesprek aanvragen. Klikt het niet? Dan kun je daarna verder zoeken naar een andere ervaren scheidingsmediator. Let wel op: als je ex-partner geen klik heeft met de mediator maar jij wel, dan betekent dit dat je vaak alsnog een andere expert moet inschakelen. Beide partijen moeten het eens zijn over de juiste mediator.

scheiden mediator

Scheidingsmediator nodig? Vergelijk offertes

Scheidingsmediation kan heel waardevol zijn: zeker als jullie samen minderjarige kinderen hebben. Een mediator helpt bij een echtscheiding, van het verdelen van de inboedel tot het opstellen van een ouderschapsplan. Dit gebeurt allemaal in goed overleg, zodat je zeker weet dat het plannen zijn waar beide partijen achter staan. Op zoek naar een mediation kantoor?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt hierna zo snel mogelijk meerdere offertes. Vergelijk de verschillende experts, en kies het kantoor met het beste aanbod. Zo bespaar je tot wel 40% op de kosten van de mediator. De offerteaanvraag is gratis en verder helemaal vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken!