Op zoek naar een mediator?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Wat doet een mediator? Kosten en informatie

Als jij een conflict hebt met je (ex)partner, je familie of je werkgever, dan is een mediator een goede keuze. Wat doet een mediator? De mediator bemiddelt tussen meerdere partijen. Hierdoor kunnen jullie hopelijk samen tot een oplossing te komen, zonder tussenkomst van een rechter. Op zoek naar een mediator?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag krijg je zo snel mogelijk de prijzen toegestuurd van verschillende mediators bij jou in de buurt. Je bespaart zo gemakkelijk tot wel 40% op de kostprijs!

Overweeg je mediation? Op deze pagina vertellen we je wat een mediator is en wat deze persoon doet. Je leest over de mogelijkheden van bemiddeling bij een scheiding, familie- of arbeidsconflict en we vertellen je meer over de kosten. Tot slot vertellen we je hoe je bespaart op de kostprijs!Wat is mediation?

Het is een veel gestelde vraag: wat is mediation precies? Mediation, ook wel conflictbemiddeling genoemd, is eigenlijk niets meer dan een interventie van een bemiddelaar. Deze brengt twee (of meer) personen samen, om een geschil onderling op te lossen. Dit is nodig bij een arbeidsconflict, waarbij de gemoederen zo hoog oplopen dat het effect heeft op de werksfeer. Of bij een echtscheiding, waarbij de volledige inboedel verdeeld moet worden.

Het voordeel van mediation is dat beide partijen samen tot een oplossing komen. De mediator zorgt ervoor dat dit in een veilige sfeer kan.

wat doet een mediator

Wat zijn de taken van een mediator?

Dit zijn de belangrijkste taken van een mediator tijdens bemiddeling:

 1. Gespreksstructuur aanbrengen. Bij een conflict lopen de emoties vaak zo hoog op dat de communicatie verstoord wordt. De mediator schept verschillende perspectieven en biedt verschillende invalshoeken aan, waardoor de communicatie tussen beide partijen weer op gang komt.
 2. Bewaken van de voortgang. De mediator houdt ook de voortgang van de bemiddeling bij. Het is het doel om tot een goede oplossing te komen waarin beide partijen zich kunnen vinden. De mediator ziet erop toe dat de afspraken worden nageleefd.
 3. Alle partijen aan het woord laten. Wanneer één partij dominanter is dan de andere, is het vaak lastig om gehoord te worden. De mediator zorgt ervoor dat beide partijen de kans krijgen hun verhaal te doen en dat de spreektijd eerlijk verdeeld wordt.
 4. Feiten en standpunten in kaart laten brengen. Om tot een oplossing te komen is het belangrijk dat de mediator de feiten en standpunten van de verschillende partijen duidelijk in kaart brengt. Aan de hand hiervan kan het conflict opgelost worden.
 5. Ruimte kweken voor wederzijds begrip. Wanneer de twee partijen in een neutrale stemming met elkaar om de tafel gaan, is er misschien ruimte om elkaars punten ook te kunnen zien.
 6. Oplossingsgericht handelen. Een mediator zal je niet vertellen wat je moet doen om het conflict op te lossen, maar kan wel verschillende opties op tafel leggen waarmee het conflict eventueel opgelost kan worden.
 7. Vaststellingsovereenkomst opmaken. Tot slot maakt de mediator een vaststellingsovereenkomst op, dit is een contract waarin beide partijen aangeven aan welke afspraken zij zich gaan houden en welke eventuele vervolgstappen gezet worden.

Mediator nodig?

Vergelijk gratis offertes en bespaar zo tot wel 40% op de kostprijs!

Gratis offertes vergelijken!

Waarbij kan ik een mediator inzetten?

Een mediator inhuren kan voor verschillende soorten problemen. Je hoort vaak dat mediation wordt ingezet bij een scheiding, maar ook bij een arbeidsconflict of zelfs gewoon problemen in de familie kan de hulp van een bemiddelaar helpen.

Hieronder gaan we dieper in op de belangrijkste redenen om te kiezen voor een mediator. Heb jij een conflict waarbij je hulp nodig hebt? Schakel dan snel een expert in en start nu jouw gratis offerteaanvraag!Mediator scheiding

Een scheiding is moeilijk voor alle betrokken partijen. Bij een scheiding kan een mediator helpen met het opstellen van een ouderschapsplan, bij het verdelen van de inboedel of als jullie gewoon goed uit elkaar willen, zonder ruzie. Veel stellen kiezen ervoor om een mediator in te schakelen voor bemiddeling en niet een advocaat. Een advocaat kijkt namelijk ook naar de wetgeving en draagt op die manier een oplossing aan. Een scheidingsmediator laat jullie zelf tot een oplossing komen.

Arbeidsmediator

Heb je een conflict met je werkgever of één van je collega’s? Als de emoties hoog oplopen heeft dit een groot effect op de werksfeer en jouw plezier op de werkvloer. Een arbeidsmediator kan je hierbij helpen. Je kunt je werkgever vragen of zij een mediator voor je willen inschakelen. Vaak worden de kosten ook door de werkgever betaald.

Familiemediator

Een ruzie in de familie kan veel verdriet veroorzaken. Maar als de emoties hoog oplopen, dan is het niet altijd mogelijk om zelf tot een oplossing te komen. Een familiemediator creëert een neutrale sfeer waarin alle betrokken partijen aan het woord kunnen, en zo samen tot een oplossing kunnen komen.

mediator taken

Mediator kosten

De kosten voor een mediator verschillen, en zijn voor een groot deel afhankelijk van je hulpvraag. Ook de ervaring van de mediator en de locatie hebben invloed op de kosten. Een gemiddeld uurtarief ligt rond de €160,- per uur. Eén sessie neemt ongeveer anderhalf uur in beslag, en gemiddeld zijn er drie sessies nodig om tot een oplossing te komen. Dit komt neer op een gemiddeld totaalbedrag van €720,- (exclusief btw)

Wie betaalt de mediator?

Dit wordt meestal tijdens het eerste kennismakingsgesprek vastgesteld in een overeenkomst. In veel gevallen worden de kosten verdeeld tussen de twee partijen. Bij een arbeidsmediator komt het vaak voor dat de werkgever de kosten betaalt.

Soort kosten Kosten* Opmerkingen
Uurtarief mediator €140,- tot €250,- Ervaren mediator.
Kosten mediator scheiden €515,- tot €1295,- Meerdere sessies
Kosten mediator arbeidsconflict €750,- tot €1800,- Meerdere sessies
Kosten familie mediation €500,- tot €1700,- Meerdere sessies

*Let op: dit gaat om gemiddelde prijzen. Vergelijk gratis offertes en kom achter de prijzen van mediatoren in de regio.

Subsidie en rechtsbijstand

Heb jij geen of een laag inkomen? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor rechtsbijstand: een subsidie, waardoor je de kosten voor mediation zo laag mogelijk houdt. In dat geval hoef je zelf enkel een eigen bijdrage te betalen, waardoor je flink goedkoper uit bent. Meer weten? Op rechtsbijstand.nl vind je aan welke voorwaarden je moet voldoen om in aanmerking te komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand.

Wat zijn de voordelen van een mediator?

Dit zijn de grootste voordelen van een mediator:

 • Er zijn geen verliezers: door samen tot een oplossing te komen zijn beide partijen blij met de uitkomst.
 • Een mediator levert maatwerk: elke situatie is uniek en vraagt om een andere aanpak. Mediators spelen hier goed op in.
 • Dankzij mediation is de situatie een stuk minder stressvol, omdat je samen alles goed kan regelen.
 • Bemiddeling zorgt voor een goede basis in de toekomst.
 • Je kunt sneller én goedkoper scheiden, doordat je alles in goed overleg kunt afspreken.

Interesse in mediation?

Vind snel een mediator bij jou in de buurt en bespaar op de kosten!

Gratis offertes ontvangen!

Wanneer moet ik een mediator inzetten?

Op welk moment kies je ervoor om een mediator in te zetten? Dit is nodig wanneer jij een conflict hebt, en het niet meer mogelijk is om hier samen uit te komen. Het inschakelen van een mediator is een stuk goedkoper dan een advocaat. Bovendien is de sfeer een stuk neutraler, waardoor de kans op een goede afloop voor beide partijen een stuk groter is.

Je kunt een mediator inzetten bij conflicten op de werkvloer, met je (ex)partner, je familie of zelfs met vrienden.

Wat is het verschil tussen een mediator en een advocaat?

Je kunt er ook voor kiezen een advocaat in te zetten voor mediation. Bij een echtscheiding heb je sowieso een advocaat nodig: wat is het verschil tussen een mediator en een advocaat? Een mediator zorgt ervoor dat jullie samen in overleg tot een oplossing komen. De mediator zelf bepaalt niet wat jullie gaan doen. Bij een advocaat is dit anders: hij of zij kijkt namelijk ook naar het juridische plaatje, en hoe het zit met de wetgeving. Hierdoor worden er vaker knopen doorgehakt waar één van de twee partijen niet per se achter staat.

Verschil mediator en relatietherapeut

Wat is het verschil tussen mediation en relatietherapie? De meeste stellen beginnen aan relatietherapie met als doel om hun relatie te behouden. Mediation wordt juist ingezet om goed uit elkaar te kunnen gaan. Het kan natuurlijk voorkomen dat er tijdens de relatietherapie blijkt dat het toch niet gaat werken. In dat geval zal een relatietherapeut ook met jullie samenwerken om zo goed mogelijk uit elkaar te gaan.

mediator werkzaamheden

Mediator nodig? Vergelijk offertes

Heb jij een conflict en komen jullie er samen niet uit? Kies dan voor mediation: zo kunnen jullie rustig tot een oplossing komen zonder dat de spanningen te hoog oplopen. Een mediator helpt bemiddelen, maar dicteert niet wat jullie wel of niet moeten doen. Op zoek naar een mediator?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je zo snel mogelijk meerdere prijsopgaven van experts bij jou in de buurt. Hierna kun je op je gemak de verschillende prijzen, garanties en voorwaarden met elkaar vergelijken. Zo kies je heel eenvoudig voor het beste aanbod! Je besparing loopt op tot wel 40%. Geen zorgen, de aanvraag is gratis en vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast!

Gratis offertes vergelijken!